Rödesund med persontåg på både VWJ och SJ. Denna trafikhelg var dock SJ-trafiken tillfälligt stoppad. |
I tidigare inlägg har jag funderat lite kring den framtida trafiken vid VWJ. Efter en hel del funderingar och förberedelser så blev det slutligen dags för de första tågen att rulla, denna gång lite mer organiserat och med destinationer för alla vagnar.
Helgen den 28-30 januari träffades tre av mina kompisar hemma hos mig för att bygga lite modeller och köra tåg. En kompisträff har väl många undvikit både länge och väl men samtliga fyra ansåg det högst nödvändig att träffas. Att sitta i sin ensamhet har sina sidor och det blir tråkigt i längden att inte få träffa likasinnade; för mig är MJ-hobbyn i högsta grad en social och lekfull aktivitet och utövas gärna tillsammans med andra lekkamrater.
Peter Nelander växlar i Ebbetorp. Kritiska övervakare är Tobbe Holmberg och undertecknad (Bild: T. Onegård) |
Tobbe Holmberg växlar ihop dagen första tåg i Rödesund, övervakad av Tkl i Snärtan, Torbjörn Onegård, vars tjänstgöring ännu ej börjat för dagen. |
Jag hade dessutom ett annat syfte med helgen: det var nämligen denna helg som mitt relativt färska trafikspel skulle provas. För att köra banan så som jag tänkt och så som den är konstruerad behövs minst tre personer som bemannar stationernas körkontroller och ställverk.
Så de trogna byggarkamraterna Peter Nelander, Tobbe Holmberg och Torbjörn Onegård kallades in för att agera växlare, tågklarerare och lokförare vid varsin station. Den mest erfarne och tidigare lokföraren Holmberg anförtroddes den stora stationen Rödesund, för dagen endast trafikerad med smalspåriga lok och vagnar. Dragkraften bestod av de två inhyrda SJ-lokomotorerna Z4p 261 och 319.
Tidig morgon i Snärtan. Z4p 261 med godståg mot Rödesund möter dagens första motorvagn med destination Hjo. |
SJ-trafiken på normalspåret var denna dag (av säkerhetsskäl kanske) inställd. Nelander beordrades till Ebbetorp och Onegård fick ta hand om stationen i skogen, Snärtan. Han såg fram mot en behaglig och avkopplande stund vid den idylliska småstationen. Detta visade sig dock vara en knepigare station att sköta än de två andra. En kombination av endast två spår, växling av godstågen och tidtabellsenliga tågmöten kan få vem som helst att bli nervös. Strular dessutom kopplen så blir det inte enklare. Detta gjorde att undertecknad fick agera “jordekorre” och sticka upp huvudet ur Snärtans inspektionshål för att assistera genom handpåläggning emellanåt.
Z4p 261 ankommer Ebbetorp med godståg från Rödesund. (Bild: T Onegård) |
För att ett trafikspel skall fungera är det väsentligt att lok, vagnar och inte minst KOPPEL är pålitliga och fungerar som de ska. På VWJ är det Kadee #714 som gäller och före trafikhelgen hade kopplen trimmats och justerats i höjdled. Dock hade även en del av avkopplingsmagneterna behövt justeras men noteringar har gjorts och detta kommer att göras inför nästa gång det blir trafik på banan.
Innan trafikspelet började hade jag lagt en del tid på att fotografera de vagnar som skulle ingå i trafikspelet, skapa vagnskort, lastkort, korthållare vid banan och naturligtvis, en grafisk tidtabell. Snabbgående klocka hade jag inte skaffat; jag ville först köra banan i övningsläge, lugnt och fint, utan stress.
Med c:a 18 vagnar i omlopp så blev det en hel del knepig växling på samtliga stationer. Rödesund med en stor bangård och många spår är ju stationen där mest gods hanteras. Men jag vill ju ha trafik åt båda hållen varför en del vagnar även adresserades till både Snärtan och Ebbetorp. I och med att Ebbetorp blir slutstation så samlas också många vagnar där. Behovet av en station bortom Ebbetorp (= tågmagasin) blev alldeles tydligt i och med denna trafikdag. Detta har funnits med i planeringen från början men först nu inser jag behovet av denna uppställningsbangård.
Trafikdagen avslutas. En av de två tjänstgörande lokomotorerna går till stall. Skivvakt och stallförman i Rödesund är Peter Nelander. |
Således kommer den närmaste tiden att ägnas åt att fortsätta bygga en del vagnar, Kalkvagnstrafiken är betydande och behovet av kalkvagnar är alltjämt stort. Likaså behovet av öppna vagnar för timmer- och massavedstransporter samt sågat virke.
Vidare skall några småfel rättas till av banavdelningen och hinderpålar skall placeras för att tydligt indikera var avkopplingsmagneterna ligger.
Underhåll och åtgärdsprogram är en förutsättning för att trafiken skall fungera. Envishet och systematik vid felsökning är viktiga egenskaper och därefter följer åtgärderna, oavsett vad det gäller.
I stort sett så fungerar banan bra men det finns en del irriterande ställen och detaljer som måste åtgärdas. Dock jag kan konstatera är att när det fungerar - för det gör det till största delen -, är det fantastiskt roligt att köra trafik!
Lugn och ro i Snärtan efter en ganska intensiv trafikdag. Bild: T. Onegård |